Fasciatherapie

Fasciatherapie is een relatief nieuwe vorm van fysiotherapie welke erkend is door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie en het Keurmerk Fysiotherapie.

Bij deze methode wordt er niet alleen gekeken naar het gebied van de klacht zelf, maar naar uw houding en beweging als geheel. Fascia is een andere woord voor de bindweefselvliezen die alle spieren, botten en zenuwen omgeeft en de vloeibare gel tussen deze vliezen. De vliezen zorgen er voor dat alles met elkaar verbonden is en goed kan samenwerken, de gel maakt het mogelijk dat bewegingen soepel verlopen. Fascia bevat veel meer zenuwuiteinden (‘sensoren’) dan spier of bot. Pijn, stijfheid en balansproblemen worden meestal veroorzaakt door problemen in de fascia. Een fasciatherapeut is er in getraind om deze problemen op te sporen. Fascia is meestal goed te beïnvloeden en te behandelen.


Bron: Geïllustreerd door Femke Wouda

U kunt onder meer aan Fasciatherapie denken als u (één van) de volgende vragen herkent:

  • Heeft u vaak terugkerende klachten bijvoorbeeld in de onderrug, nek of schouder?
  • Heeft u een nieuwe klacht die niet spontaan geneest of heeft u al jaren last van pijn?
  • Wilt u uw prestaties verbeteren maar wordt u belemmerd door steeds terugkerende sportblessures?
  • Komt er geen duidelijke verklaring uit Röntgen, CT of MRI-onderzoek?
  • Wordt er gesproken van ‘onbegrepen pijn’?
  • Zoekt u een behandeling gericht op de oorzaak, niet het symptoom?
  • Gaat de pijn niet weg, of wordt zelfs erger, door te oefenen?

Wat is Fascia?

U bent zich er waarschijnlijk wel van bewust dat uw lichaam bestaat uit botten, spieren en organen. Maar wist u dat bindweefselvliezen (fascia) alles met elkaar verbindt?

Fascia is één groot 3-dimensionaal elastisch bindweefselnetwerk in het lichaam dat loopt van top tot teen, van huid tot in het bot. De fascia zorgt ervoor dat uw lichaam bij elkaar wordt gehouden en alles op de juiste plek blijft.

Maar minstens zo belangrijk is dat er tussen deze vliezen een vloeibare gel zit die er voor zorgt dat spieren soepel langs elkaar kunnen. Het fasciasysteem zorgt dus zowel voor stabiliteit, wrijvingsloos bewegen en veerkracht. Hiermee speelt het een zeer belangrijke rol bij uw gezondheid en mobiliteit.

Ontstaan van klachten

Fascia gerelateerde klachten ontstaan door te veel in dezelfde houding zitten, een ongeluk, operatie of overbelasting van de spieren. Maar ook stress, slechte voeding & hydratatie, te weinig bewegen of niet genoeg variatie in het bewegen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van klachten. Deze uiten zich als een beperking in de bewegingsvrijheid, stijfheid, ontstekingen, pijn of verharding van de fascia.

Niets in uw lichaam bestaat of functioneert op zichzelf, alles reageert op elkaar en werkt op een prachtige maar ingewikkelde manier met elkaar samen. Doordat de fascia door het hele lichaam loopt verdeelt het de krachten niet alleen plaatselijk maar via het gehele lichaam. Zo kan bijvoorbeeld minder mobiliteit van de fascia links in de onderrug een bewegingsbeperking geven van de rechter schouder.

Triggerpoints, verklevingen of ontstekingen veroorzaken op zichzelf geen pijn, ze geven wel signalen af die door de zenuwen naar de hersenen worden geleid. Pijn ontstaat pas in het brein en het is aan de hersenen in welke mate deze signalen als pijn worden ervaren of niet. Daarin is de gevoeligheid van het zenuwstelsel (sensitisatie) van groot belang en die gevoeligheid kan wisselen van moment tot moment. Zo hebben emoties (vooral angst), stress, koorts, slaap, voeding, hormonen en medicijnen een sterke invloed op de gevoeligheid van het zenuwstelsel en kunnen ook mede stoorzenders zijn voor het lichaam.

Vanuit de fasciatherapie wordt naar het gehele lichaam en naar verstorende factoren gekeken. De fascia kan worden losgemaakt met behulp van diverse ‘tools’, zoals een fasciapen of foamrollers, maar ook met rekoefeningen en training. Veel aandacht is er ook voor ademhaling, ontspanning en leefstijladviezen. Kernachtig samengevat komt het op het volgende neer: “Look globally, treat locally, move totally”.

In onze praktijk houden fysiotherapeuten Anniek Niermeijer en Arnoud Wouda zich bezig met fasciatherapie.