Geriatrie fysiotherapie

Geriatrie fysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie. De geriatriefysiotherapeut richt zich op het behandelen van (kwetsbare) ouderen met meervoudige gezondheidsproblematiek. Ouder worden kan veel ongemakken met zich meebrengen. De  spierkracht kan achteruit gaan waardoor activiteiten moeilijker worden uitgevoerd (bijvoorbeeld traplopen, boodschappen doen). De geriatriefysiotherapeut heeft kennis en ervaring op het gebied van ouderdomsziekten om ouderen die te maken krijgen met deze gezondheidsproblemen, te begeleiden en te behandelen in het behouden en herstellen van hun lichamelijke functies. Ziektes of aandoeningen die de geriatriefysiotherapeut behandeld zijn onder andere: dementie, een beroerte, osteoporose, revalidatie na een ziekenhuisopname, zoals bijvoorbeeld een ongeval met een heupfractuur als gevolg. Het mooiste is als de geriatriefysiotherapeut u preventief kan helpen met bijvoorbeeld het verbeteren van de kracht en balans om een val te voorkomen. Een voorbeeld hiervan is de cursus valpreventie.

Geriatriefysiotherapeuten streven naar verminderen van de achteruitgang en het behouden of vergroten van de zelfstandigheid bij problemen op het gebied van dagelijks bewegen en functioneren. Wij geven u persoonlijk advies en begeleiding en bieden een veilige omgeving om te trainen  om zo uw bewegingsmogelijkheden en uw conditie te optimaliseren. Wat uw leeftijd ook is uw spierkracht, uithoudingsvermogen en balans kunnen altijd nog verbeteren door te oefenen, waardoor uw kwaliteit van leven erop vooruit gaat. De geriatriefysiotherapeut  gaat samen met u aan de slag met een gepersonaliseerd oefenprogramma.

De intake en behandeling van de geriatriefysiotherapeut kan zowel in de fysiotherapiepraktijk als bij u aan huis gerealiseerd worden. Voor de behandeling aan huis heeft u wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Wat kan de geriatriefysiotherapeut doen?

  • helpt het lichamelijk functioneren te herstellen, helpt verdere achteruitgang voorkomen en helpt om zo zelfstandig mogelijk te blijven in het dagelijks functioneren.
  • zorgt voor de begeleiding na een opname in het ziekenhuis of revalidatiecentrum.
  • begeleidt in het gebruik met hulpmiddelen.
  • adviseert in en geeft informatie over valpreventie.
  • richt zich op preventie, adviseert en begeleidt gezinsleden en andere zorgverleners zoals mantelzorgers.

Heeft u vragen over bovenstaande dan kunt u contact opnemen met fysiotherapeut Gerda de Vries, master geriatrie fysiotherapie i.o., of bellen naar 036-5313131 of mailen naar gdevries@fysioalmerehaven.nl