Handtherapie

Wat is het?

Het belang van onze handen en daarmee het goed functioneren ervan na een ongeluk of operatie is groot. De onmisbaarheid van onze handen in alles wat we doen is van fundamenteel belang. En vooral: dát ze het moeten doen. Een gebroken vinger bij een violist of peesletsel bij een bestrater maken het functioneren van de hand flink lastig. Ook kan een overbelasting van een duim en een pols dat net uit het gips komt in het dagelijks leven voor veel obstakels zorgen. Het normale samenspel van beweeglijkheid in de pols en vingers, handkracht en coördinatie zijn daarom heel belangrijk.

Hoe kan je als handtherapeut inspelen op de behoeften van mensen die altijd hun handen nodig hebben? Iedereen gebruikt immers de handen als gereedschap om mee te werken, te verzorgen, te beminnen en zich uit te drukken. De vanzelfsprekende handfunctie wordt pas gemist als er wat aan de hand is. Die vanzelfsprekendheid heeft voordelen als het gaat om het verbeteren van de handfunctie. Omdat de hand zo ‘verankerd’ is in het brein is vaak al veel motivatie van de patiënt aanwezig. De handtherapeut zal die motivatie en de persoonlijke wens van de patiënt gebruiken om het uiteindelijke doel te bereiken. En dat uiteindelijke doel is de specifieke wens waaraan de eis van de hand weer moet voldoen. Door de vraag naar behandeling van hand- en polsklachten is er steeds meer behoefte aan gespecialiseerde fysiotherapeuten in dit vakgebied.

Dit zijn enkele indicaties:

Werkwijze

Ten behoeve van carpaal tunnel syndroom, CMC I-artrose, trigger vinger syndroom en polsklachten als gevolg van overbelasting (bijvoorbeeld de Quervain) maakt de handtherapeut braces en spalken. Door de handtherapeut (samen met nog 9 andere handtherapeuten uit de regio) wordt nauw samengewerkt met 2 plastisch chirurgen uit het Flevoziekenhuis. We vormen samen een hand- en polsnetwerk.

Zie voor meer informatie: www.handtherapie.com

Sinds 2016 maken wij deel uit van een hand- en polsnetwerk: een samenwerkingsverband tussen 10 handtherapeuten uit de regio Almere en 2 plastisch chirurgen, een traumachirurg en een orthopedisch chirurg van het Flevoziekenhuis in Almere Stad.

Bekijk voor meer informatie:  
www.handpolsnetwerk.nl of www.handtherapie.com,

bel met 036-531313 of mail naar rdirkse@fysioalmerehaven.nl